KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


Greatest Hittills

Cosmos, 2020-10-22

Skribent: Catarina Nitz

Ronny Eriksson är nog Sveriges mest positiva pessimist

Roligt, gripande och hemtamt. En kväll med komikern och musikern Ronny Eriksson är lite som ett mentalt reningsbad i en galen tid.

Han kommer in på scenen iförd ett ljusblått munskydd och matchande gummihandskar. Första avdelningen i Ronny Erikssons show handlar om coronapandemin och innehåller flera nyskrivna sånger. Men föreställningens titel "Greatest hittills" säger något annat, och sakta dras publiken in i Ronny Erikssons universum.

När den svenska stand up-scenen etablerades i slutet av 1980-talet hade den underfundige Pitebon en given plats. Han blev under 1990-talet en av Sveriges mest populära komiker.

Ronny Eriksson har hela tiden mixat humorn med musik, både som soloartist och en del av folkrockbandet Euskefeurat. När han nu reser runt med en coronaanpassad show (han har de senaste veckorna hunnit uppträda i såväl Strängnäs som Eskilstuna, Kungsör och Katrineholm) bjuder han publiken på en mix av stand up och sånger från sin långa karriär.

Ronny Eriksson har förutom sitt skenbart pessimistiska anslag, gjort det till sitt varumärke att alltid stå på den svagas sida.

Det är lite som att sitta med sin 78-årige pappa och höra honom klaga över bankernas hantering av kontanter och postens glesare besök - fast roligare.

Det känns faktiskt extra aktuellt just nu att höra berättelser om åldrade kvinnor på demensboenden, flyktingar som gömmer sig i ett öde hus vid älven och glesbygdsbor som ser hur nästan all samhällsservice dragits in.

Det är sånt som betyder något för folk.


Foto: Markus GårderDesign: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2022-05-13

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.