KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


Ett Drömspel

Cosmos, 2020-09-24

Skribent: Catarina Nitz

Drömspel med lösnäsa gör deppig historia full av skratt

Av och med 123 Schtunk, baserat på August Stringbergs pjäs.
Medverkande: Josefine Andersson, Lasse Beischer och Dick Karlsson
Lokal arrangör: Katrineholms Riksteaterförening
Cosmos, Katrineholm

Teatergruppen 123 Schtunk driver hejdlöst men respektfullt med teaterhistoriens och litteraturens mest ikoniska verk i sina föreställningar. Det är kul, och samtidigt går det inte att värja sig mot styrkan i originalberättelserna.

Det känns som att tröskeln till teatersalongen bara blir högre och högre för dem som inte redan har vanan inne att gå på levande teater. Det är lätt att börja tänka på det, när man är på teater i Katrineholm en torsdagskväll. Vi som sitter utspridda glest i bänkraderna är oftast "the usual suspects", särskilt om det är nyskrivet, allvarligt och inga kända skådespelare står på scenen.

Men det finns undantag. Ett är när teatergruppen 123 Schtunk kommer till stan. Då kan Katrineholms Riksteaterförening sätta lapp på luckan, oavsett om det råder coronarestriktioner eller ej.

Egentligen är det ju rätt otippat. 123 Schtunk kan beskrivas som en grupp på tre personer som uppträder som clowner, ägnar sig åt improviserade tolkningar av klassiska dramer och romaner. Helst tragedier och gärna med hundra år på nacken eller mer. Ingen av de tre aktörerna är superkända från TV, och vore de det skulle ändå ingen känna igen dem under clownsminket.

Men genom åren har 123 Schtunk byggt en stor så kallad fan base genom att alltid vara roliga, precis lagom respektlösa, skickliga på scenen och plocka ut guldkornen ur de klassiska förlagorna och gestalta dem så att det känns.

Den här gången hade gänget satt tänderna i Strindbergs pjäs "Ett drömspel" som gavs ut 1902. Ett banbrytande och närmast abstrakt verk utan en sammanhållen handling. Scener upprepas och olika karaktärer dyker upp i olika sammanhang och på olika platser.

Många känner till det, men få har kanske sett pjäsen i sin helhet, utan har vaga föreställningar om huvudpersonen, Indras dotter, och hennes mantra: "Det är synd om människorna".

I korthet går "Ett drömspel" ut på att Indras (Indra är en indisk gud) dotter Agnes tar sig ner på jorden för uppleva människans livsvillkor. Det hon finner är människor som kämpar och har det svårt och att allt som är vackert och bra sker på bekostnad av någon annans lycka.

Deppigt värre alltså, fast i 123 Schtunks något spretiga version blir det mest väldigt roligt. Men jag tar ändå med mig en påminnelse om att August Strindberg faktiskt var ett geni.
Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2022-05-13

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.