KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


Rabalder i Bie

Djulö Friluftsteater, 2019-06-14 ... 2019-07-07

Skribent: Catarina Nitz

Galet gäng härjar i brunnsorten

Vi befinner oss i början av 1900-talet. Disponent Rosenius driver en populär kuranläggning i brunnsorten Bie. Hit kommer varje sommar stamgäster ur borgerligheten och aristokratin för att dricka av Bies häslobringande vatten och få behandlingar som gyttjebad, massage och medicinsk omvårdnad.

Nu har disponenten satsat lite extra. En ny paviljong ska invigas och den välkände doktor Björk har anställts.

Dessvärre har något hänt med källan i Bie, den verkar helt enkelt ha sinat. Och doktor Björk dyker inte upp på utsatt tid. Vad ska den prominenta men krävande gästen grevinnan Falkenvråk säga?

Det är upptakten i det farsartade folklustspelet som hade premiär på Stora Djulö friluftsteater på fredagskvällen.

Andreas Andersson gör disponenten till en inställsam, velig och ganska inkompetent typ, som vägrar att lyssna på sin unga, smarta och rebelliska dotter Majken (fint spelad av Julia Pettersson) när hon förklarar att sprängningsarbeten kan påverka grundvattnet.

Disponenten fortsätter i stället att försöka hålla skenet uppe, vilket öppnar för de fortsatta förvecklingarna.

Grevinnan Falkenvråk har en kammarjungfru, Hulda (spelas av Lena Sirrewius), som i hela sitt liv velat bli läkare. I ett obevakat ögonblick inne på mottagningen provar hon en läkarrock och misstas för att vara den nya doktor Kvist. Hulda, som är dotter till en veterinär och kan spjäla benet på en höna, greppar stetoskopet och spelar med.

Hon botar brunnshotellets patienter men hemsnickrade kurer och metoder som nog främst är anpassade för husdjur. Och hon får hjälp av den skickliga syster Britta (Veronica Malmsten är en klippa i föreställningen), som spelar med för att slippa avslöja sin egen hemlighet.

Så händer förstås det som måste hända i en fars. Den verklige doktor Björk (spelas av Jens Wistbacka) dyker upp. Och då skruvas förvecklingarna ett varv till.

Ursprungligen hette spelet "Rabalder i Ramlösa" och har skrivits av komikern Adde Malmberg och Johan Schildt. Det spelades på Fredriksdalsteatern för tiotalet år sedan med bland andra Eva Rydberg och Marianne Mörck i rollerna.

När amatörteatergänget i Katrineholms riksteaterförening och regissören Pia Widlund satt tänderna i dramat har man alltså förlagt handlingen till Bie och hittat Katrineholms motsvarigheter till Marianne Mörck och Eva Rydberg i skådespelare som Marie Magnusson som grevinnan Falkenvråk och Lena Sirrewius som kammarjungfrun Hulda.

Marie Magnusson drar ett tungt och ganska otacksamt lass i pjäsen som den osympatiska och högfärdiga grevinnan. Hon sjunger bra och är på scenen nästan hela tiden.

Lena Sirrewius förvaltar sin falska doktor väl, och när hon konfronteras med den riktiga doktor Björk blir det skratta av. Hon och Jens Wistbacka får till ett par riktigt roliga scener.

Camilla Centerblad har också en stor roll som den rika men godhjärtade uppkomlingen Hildur Jönsson.

Ensemblen är stor och kostymerna är många och anslående, med långa klänningar, mamelucker och knasiga hattar. Även om historien har sina logiska luckor blir "Rabalder i Bie" en trevlig upplevelse.
Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2022-12-08

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.