Väckarklocka
Cosmos, 2019-03-31
En jubileumsversion!
”Om en rösträttskämpe från nittonhundratalet kom på besök i vår samtid, vad skulle du då vilja berätta för henne?"
I föreställningen 'Väckarklocka' ger sig vår Elin ut i Sverige med sin väckarklocka, sina näsdukar, tårtor och ballonger på jakt efter de frågeställningar som väcker oss i dag.
Elin Wägner var författare, rösträttskämpe och engagerad i freds- och miljöfrågor. Hennes bok 'Väckarklocka' från 1941 var en stridsskrift, men i den formulerade hon också en längtan om en annan framtid. Med utgångspunkt i hennes roman firar vi 2019 att det är 100 år sedan kvinnor vann sin rösträtt.
Föreställningen kommer till stor del att bygga på de berättelser om dåtid, samtid och framtid, som berättas av dig och er som är Riksteaterrörelsen.
-------
Pjäsen tar avstamp i Elin Wägners stridsskrift från 1941 med samma namn, men bygger också på nutida berättelser från hela Sverige.
Vi får följa rösträttskämpen Elin Wägner, när hon besöker dagens Sverige för att fira vårt 100-årsjubileum av den kvinnliga rösträtten, och se vilka frågor som engagerar idag.
Samtidigt får vi en pedagogisk historiebeskrivning av Elin Wägners liv genom kampen för kvinnlig rösträtt, hennes engagemang i fredsrörelsen genom två världskrig och striderna för en modernare sexualmoral. Vi får se hur hon grundade Rädda Barnen, och vi får en bild av de inre stridigheterna på tidskriften Tidevarvet, där hon var chefredaktör. Vi följer Elin när hon väljs in i Svenska akademien 1944, som andra kvinna efter Selma Lagerlöf, och hur hon med ett starkt intresse för klimat och miljö bosätter sig på Lilla Björka i Småland med sin hushållerska, sekreterare och livskamrat Flory Gate.
Vad ser Elin Wägner då i dagens Sverige? Här möter vi bland annat landsbygdens motstånd mot Trafikverket, byalagets problem, den tvivlande byråkraten på Migrationsverket, mödrarna på krigets Balkan och floden Whanganui på Nya Zeeland med egna rättigheter. Röster hörs från både unga och åldrande kvinnor.
I slutet av pjäsen kommer vi tillbaka till boken Väckarklocka där Elin Wägner ställer en matriarkal urtid på Kreta mot den maktlösa kvinnan i det moderna samhället. Hon grips stundtals av tvivel: ”Inte ett spår av nytta har vi gjort med det oerhörda arbetet. Det är bäst jag drar mig tillbaka.” Men hon manar oss också att jubla över de kamper som vunnits, gråta över allt som det kostat och inse att det är mycket kvar att kämpa för och emot.
-------
Medverkande
Marika Holmström, Maryam Nikandish, Anna Sise och Henrietta Wallberg.
Föreställningens längd
2 tim o 30 min (inkl paus).
Producent
Riksteatern, Hallunda