KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


Jag och min lillasyster Ulla Billquist

Ungkulturhuset Perrongen, 2019-02-06

Skribent: Carina Wising
Foto: Carina Wising

Skönt och skört med odödliga sånger

Systrarna Lockwall, Gabriella och Sofia, kom till en sopplunch på Ungkulturhuset Perrongen i Katrineholm så sent som i augusti förra året. Då framförde de sin hjärtskärande föreställning om Judy Garland och Liza Minnelli.

På onsdagen var de tillbaka, med musikteatern "Jag och min lillasyster Ulla Billquist", med Gabriella Lockwall som Ulla Billquist och Sofia Lockwall som hennes syster Margareta Schönström-Modéen.

Det blev humor och allvar och både sköra och sköna framföranden av de musikaliska örhängen som glittrar tidlöst. I en fullsatt teaterlokal fick publiken bekanta sig med kvinnan som gjorde "Min soldat" och "En stilla flirt" till stora hits under krigsåren, och som blott 38 år gammal tog sitt liv året efter krigsslutet.

Tyvärr brottades föreställningen med tekniska problem med ljudet. Men då systrarna, som hade sällskap av pianisten Malena Jönsson på scenen, är proffs ut i fingerspetsarna kunde teknikstrulet hänvisas till det faktum att föreställningen handlade om en repetition.

Margareta Schönström-Modéen, som var gift med Thor Modéen, valde att lägga ner sin artistkarriär, och mellan sångerna kivades systrarna på syskons vis medan en bild av tragiska livsöden växte fram. Ulla Billquist-tappning var ytterst framgångsrik, men hon trodde aldrig på sig själv; "dålig mor, dålig fru, dålig sångerska".

Föreställningen arrangerades av kommunens kulturförvaltning tillsammans med Katrineholms riksteaterförening.Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2022-12-08

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.