KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


Judy & Liza

Ungkulturhuset Perrongen, 2018-09-19

Skribent: Carina Wising
Foto: Carina Ekdahl

Hjärtskärande om trasiga stjärnor

De sånger som vi förknippar med Judy Garland och Liza Minnelli får en ny, sorgsen dimension när systrarna Lockwall gestaltar mor och dotter på scen.

Systrarna Lockwall; Gabriella, Sofia och Charlotta, har med pianisten Malena Jönsson (Tant Strul) i olika konstellationer tolkat ikoner som Marilyn Monroe, Edith Piaf, Ulla Billquist och Anita Lindblom i föreställningar genom åren. Charlotta Lockwall, bosatt i Katrineholm, kunde för övrigt ses i en av rollerna i "Kvinnorna och staden" i somras i Katrineholm.

Sofia Lockwall, Gabriella Lockwall och Malena Jönsson skildrar i musikteatern "Judy & Liza" en kärleksfull men långt ifrån enkel mor-dotter-relation genom Judy Garland och Liza Minnellis oförglömliga sånger. På onsdagen kom föreställningen till Perrongen i Katrineholm, som var fylld till sista plats av sopplunchande publik.

I "Judy & Liza" får "Ovan regnbågen", en ny innebörd när Judy (Gabriella Lockwall) försöker hitta en mening med livet: "någonstans, på något sätt, måste allt lösa sig. Det kan inte fortsätta så här. Bara en liten stund utan problem. Finns det en sådan plats på jorden?".

Judy Garland och Liza Minnelli ler genom tårarna. De måste ju leverera. Systrarna Lockwall gör en alldeles hjärtskärande tolkning av två trasiga kvinnor, den ena redan död, jublande över den egna begravningen som blev en sista, magnifik föreställning: "alla var där!".

Stjärnan Judy Garlands liv var kantat av missbruk och kraschade relationer. Hon dog av en överdos 1969, 47 år gammal. Liza Minnelli, född 1946, har fört samma kamp mot tabletter och sprit. I systrarna Lockwalls föreställning vävs en kärleksfull och vemodig väv över stjärnliv som gick i kras.Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2022-12-08

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.