KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


Sagan om det prickiga snabeldjuret

Djulö Friluftsteater, 2018-07-20

Skribent: Marie Lundahl
Foto: Marie Pedersen

En annorlunda men charmig barnteater

Luften är kvav och vid horisonten hänger blygrå moln, när Djulö friluftsteater på fredagseftermiddagen ger barnteatern Sagan om det prickiga snabeldjuret.

På den välvda gradängen sitter drygt ett hundratal barn och föräldrar.

Pjäsen handlar om Nyckelina och Piggelina som är två nyckelpigor. De läser en bok om snabeldjuret.

– Jag är ett vilset och jätteprickigt djur, sjunger det prickiga snabeldjuret när det sträcker på sig och plötsligt står framför nyckelpigorna. De blir mycket fascinerade, men inser snabbt att snabeldjuret är ganska ensamt och behöver deras hjälp.

– Säg var i världen finns det andra snabeldjur? Tänk om jag är det enda snabeldjuret i världen, frågar sig det prickiga snabeldjuret sorgset. Han finner ändå en viss tröst i att också nyckelpigorna har prickar.

Ensemblen verkar samtliga vara skolade inom musicalgenren, och brister då och då ut i sång och dans. Det både låter bra och ser bra ut.

De flesta av oss kan nog känna igen sig i hur det är att känna sig osäker, udda och utelämnade till en oöverblickbar värld. Den unga publiken följer koncentrerat föreställningens intensiva vändningar mellan eufori och djupt allvar. Äventyret tar fart när snabeldjuret ska hitta hem till Dagoland. På vägen stöter han på olika filurer.

Föreställningen är baserad på bilderboken "Sagan om det prickiga snabeldjuret" och vänder sig i första hand till barn mellan 4 och 9 år. På teatergruppen Geiger Fischer Productions hemsida står det att föreställningen handlar om att våga vara unik och modig. Men det handlar om mycket mer - som hur det kan vara att behöva hjälp. Och att vara den som hjälper.
Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2022-12-08

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.