KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


Den gamla filmstaden

Lokstallet Perrongen, 2018-03-14

Skribent: Carina Wising

Mattias Enn kom med våren och Jules Sylvain

Namnet Stig Hansson (1900-1968) är det få som reagerar på, men artistnamnet Jules Sylvain känner vi desto bättre. Och en som känner honom extra väl är Mattias Enn, som på onsdagen underhöll på Perrongen i Katrineholm med en handfull av de 800 sånger som Sylvain skrev.

Mattias Enn har en alldeles speciell plats på den svenska underhållningsscenen. Med en stor röst, en förmåga att berätta en god historia och glimten i ögat tar han som en äkta estradör med publiken till 1900-talets första hälft då varje stavelse i sångtexterna gick fram.

Och för publiken står det snart klart att det är lättare att klura på vilka sånger från tiden som Jules Sylvain inte låg bakom.

I år är det alltså 50 år sedan Jules Sylvain gick bort, och bland annat uppmärksammas det extra av Jules Sylvain-sällskapet där Mattias Enn är hedersmedlem för sin strävan att hålla melodierna levande.

"Säg det i toner", "Klart till drabbning", "Räkna de lyckliga stunderna blott", "Med en enkel tulipan" och "Nu ska vi opp, opp, opp" är bara en bråkdel av alla örhängen som Sylvain lämnade efter sig och som Mattias Enn och eminente pianisten Jan-Erik Sandvik förvaltar med stor ömhet på scenen, samtidigt som mellansnacket är både roligt och spetsigt.

Att Enn lyckas hålla alla texter i huvudet är en gåta, precis som det är en fröjd att se och höra värmen i framförandet. Att publiken som ett litet extranummer får höra "Det kommer en vår" och därefter kliva ut i solsken som dämpar marskylan gör förstås upplevelsen av sopplunchunderhållningen än trevligare.
Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2022-12-08

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.