KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


Piller & pulver på Djulö slott

Djulö Friluftsteater, 2017-07-07 ... 2017-07-23

Skribent och foto: Carina Wising

Kranka Elvira håller hov på Djulö slott

Agneta Welander klär sig likt Eva Rydberg i en oändligt krank persona när Katrineholms teateress ger sig ut i friska luften ännu en sommar. "Piller & pulver på Djulö slott" är årets sommarföreställning på friluftsteatern.

Katrineholms Arbetarteater gick i våras in i Katrineholms Riksteaterförening och går nu under den sistnämndas namn. Men för publiken är det mesta sig likt. Det blir ännu en sommarföreställning med sång och humor på Djulö friluftsteater, och Pia Widlund regisserar. I år har föreställningen fått stöd från Mitt Drömprojekt under Katrineholms 100-årsjubileum.

Kuriren besökte härom dagen en repetition av "Piller & pulver på Djulö slott", som är en bearbetning av Molières "Den inbillade sjuke". Pjäsen i denna tappning (bearbetningen gjordes av Adde Malmberg) heter ursprungligen "Kärlek och lavemang" och spelades på Fredriksdalsteatern i Helsingborg i början av 2000-talet, med Eva Rydberg i huvudrollen som den gravt hypokondriska Elvira Krank.

Den geografiskt anpassade handlingen i Katrineholm utspelar sig på det påhittade Djulö slott 1917, där Elvira Krank omges av en lömsk make, en husjungfru som genomskådar allt, och en dotter som faller för en man som Elvira inte vill se som svärson.

Hon föredrar nämligen att dottern gifter sig med en läkare som kan ta hand om Elviras många åkommor. Och en sak är säker: alla bekymmer går inte att lösa med ett lavemang, även om Elvira tror det.

Det var Jonis Andersson, en av skådespelarna, som kom med idén till föreställningen.

— Jag gillar Fredriksdalsteatern och tänkte att rollen som Elvira Krank skulle passa Agneta utmärkt, säger Jonis Andersson.

Spelglädjen under repetitionerna, där Agneta Welander får presentera hela registret, vittnar mycket riktigt om att rollen passar henne som hand i handske.

Det är en stor ensemble, elva personer på tolv roller, som redan i december förra året började med sångrepetitioner och som repeterat föreställningen sedan i mars. Pia Olby har varit sångcoach och Service- och teknikförvaltningen/Skog och natur har skapat de tjusiga herrgårdskulisserna som är under uppbyggnad. Musiken är något av en spännande utmaning i år.

— Det är klassisk musik, Mozart bland annat, vilket är lite annorlunda mot vad vi är vana vid, säger Pia Widlund.

Ensemblen är mycket väl sammansvetsad.

— Det är inte svårt att komma in i gemenskapen. Det är ett lätt, glatt och öppet gäng, säger Pelle Nilsson som var ny förra året i "Söderkåkar" och som i år spelar Sofias friare Örjan.

I år är Ellinor Lundvik, som spelar Sofia, ny i gänget och även hon känner sig väldigt välkommen.

— Den roliga resan fram till premiären är en stor del i hela projektet, säger Pia Widlund.

"Piller & pulver på Djulö slott" får premiär den 7 juli och spelas fredag-söndag till och med den 23 juli.
Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2023-08-10

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.