KTFs logga
Katrineholms RiksteaterföreningHemlängtan

Kulturhuset Ängeln, 2016-11-29

Skribent: Rasmus Ahlberg
Foto: Roger Culmsee

Intim föreställning som knyter an till samtiden

Det märktes att ensemblen i Romeo- & Juliakören, för dagen bestående av Jonas Lundgren, Frida Grundel, Urban Wedin, Mia Ternström och Mathias Nordström, var samspelta i föreställningen som hade premiär 2014. Inför ett fyrtiotal soppätare i publiken på kulturhuset Ängeln inleddes skådespelet med att karaktärerna, i tidstypiska kläder, kom in i salen bärandes på Amerikakoffertar.

– Senast spelade vi på Dramaten i Stockholm på en scen som är ungefär liknande som den här. Tanken är att det ska vara intimt, säger Urban Wedin innan föreställningen.

För idé och regi till Hemlängtan står Benoît Malmberg och samtliga berättelser är hämtade direkt från brev som skickades hem till Sverige från utvandrare som for till Amerika på 1800-talet. Breven finns numera sparade på Migrationsverket. Episoderna handlar om alltifrån saknaden till något i Sverige, till hur livet i USA artar sig. Dåtidens berättelser från emigranter skänker tankar om dagens situation.

– Det finns tydliga paralleller att dra till dem som på senare tid flytt till Sverige, säger Mia Ternström.

Flertalet instrument och sång har hela tiden en framträdande roll i scenerna som spelas upp. Visorna som sjungs kommer också från den aktuella epoken i föreställningen, som arrangerades av kultur- och turismförvaltningen och Katrineholms riksteaterförening.
Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2022-12-08

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.