KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening

Kejsaren av Epplerum - historien om pappa

Kulturhuset Ängeln, 2014-11-18

En mans liv här på jorden, ett tryggt rikt och bra liv. Livet på landet, djur, natur, hagmarker och ladugård, En stor familj, barnbarn, en släktgård, en framtid. En bondes liv.

Men marken som alltid varit så stadig att gå på börjar ohjälpligt svikta. Den stora förändringen av landsbygden och jordbruket under andra delen av 1900-talet, ledde till stora och ibland smärtsamma omställningar för många bönder.

" Jag som skrivit denna historia heter Katarina Persdotter Jäder och är uppvuxen på släktgården Epplerum. Vid ett besök hos min mamma hittade jag i ett kassaskåp i källaren, pappas dagböcker, brev, anteckningar och foton. På hushållspapper hade han skrivit förvirrade dikter eller böner till sin syssling Astrid Lindgren. Här börjar för mig en lång och känslomässigt omtumlande resa. Vad var det som hände, varför blev det som det blev? Det här är historien om min pappa.

Jag vill berätta om en vanlig svensk bonde, vars levnadsöde många kan känna igen sig i. Den stora förändringen av landsbygden och jordbruket under andra delen av 1900-talet, ledde till stora och ibland smärtsamma omställningar för många bönder. Genom att gestalta ett specifikt öde vill jag lyfta fram dessa människors liv."

Medverkande: Håkan Jäder och Katarina Persdotter-Jäder

Producent: Jäders teater, Ransäter
Webbplatsen uppdaterad 2024-04-10

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.