Recension
Raskens
Cosmos, 2014-10-29
Skribent: Catarina NitzSorglustig Raskens i röd näsa
Vilhelm Mobergs roman om den indelte soldaten Rask och hans hustru Ida är en mustig och tragisk historia. Den blev Mobergs genombrott och kom ut 1927. Då var det Fattigsverige som skildras i 'Raskens' närtidshistoria.
Många minns säkert 'Raskens' som en mycket populär tv-serie med Sven Wollter i huvudrollen som Gustav Rask. Den kom 1976 och inspirerade i alla fall mig att som 11-åring läsa romanen.
Det var en stark upplevelse, och jag minns fortfarande hur jag led med den rakryggade Ida som fick dras med en charmig men frånvarande och otrogen karl, samtidigt som hon fick sköta ett torp och ta hand om en klase ungar.
Sedan 1995 har det dock varit omöjligt för mig att tänka på 'Raskens' utan att skratta sedan Killinggänget gjorde parodi på Sven Wollter som förfryser foten och knackar på hos Nergårds-Anna.
Men nu har romanen fått nytt liv. Kanske har det behövt förflyta nästan ytterligare 20 år innan någon på nytt kan ta upp 'Raskens' utan att det blir ironipannkaka?
Denna gång är det teatergruppen 123 Schtunk som tolkar berättelsen på sitt alldeles speciella sätt. Hela berättelsen gestaltas av tre clowner, och även om det finns ett manus, improviseras föreställningen fram efter hand. Här och där dyker det också upp musik. Jag har hört att ungefär 20 procent av föreställningen brukar bli helt ny från gång till gång.
På onsdagskvällen var det alltså dags för 123 Schtunk att spelar 'Raskens' i Cosmos i Katrineholm inför en i stort sett fullsatt salong.
I ett rasande tempo avhandlas bonddrängen Gustavs väg mot soldatyrket och hans kärleksaffärer med Nergårds-Anna. Rask gestaltas av Lasse Beischer som lyckas med såväl småländskan som den charmiga och hetlevrade stilen. Snart möter han också Ida som spelas av den fantastiska Josefine Andersson.
Paret gifter sig och blir snart föräldrar flera gånger om. Det stolta paret i soldattorpet sliter hårt, men får svårt att försörja sig på vad torpet och lönen som roten består, särskilt som paret av olika omständigheter kommit på kant med storbonden. Till slut går det så långt att ett av parets spädbarn svälter ihjäl.
Sedan går det utför. Makarnas relation försämras och så småningom dör Rask en för tidig död i sviterna av att han har förfrusit sin fot, sedan han i en storslagen gest mot en gammal försupen vän har gett bort sina vinterstövlar.
Allt det tragiska till trots är 'Raskens' med 123 Schtunk en riktig skrattfest. Det går åt näsdukar i parti och minut för att torka skrattårar. Samtidigt lyckas Schtunkarna med konststycket att gestalta Mobergs skildring av det svenska armodet som rådde på 1800-talet, utan att det blir exotiskt eller skojas bort. När det är allvar, är det allvar liksom.
Så förutom att bjuda på skratt, ger 'Raskens' med 123 Schtunk dagens publik, som lever i överflöd, en nyttig insikt om hur det var för inte så länge sen i Sverige och hur det fortfarande är på många håll i världen.