KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


En hälsning från Hellsing

Djulö Friluftsteater, 2014-07-22

Skribent: Catarina Nitz
Foto: Tobias Sterner

Petronella och Krakel bjöd på spektakel

Vem älskar inte Lennart Hellsing? Och vilken svensktalande person har inte anammat språkets rytm och lärt sig rimma genom Lennart Hellsings försorg? Även om somliga av Hellsings texter i dag känns daterade och obegripliga, lever lika många kvar. Kluriga, oväntade och med inbyggd förmåga att väcka folks fantasi och lust att ta ut svängarna i språket.

Två som drabbats rejält av Hellsings språkliga baciller tycks vara artisterna Niclas Strand och Mia Poppe, som på tisdagen gästade Djulö friluftsscen i Katrineholm med föreställningen "En hälsning från Hellsing" som bygger på texter, dikter och sånger av Lennart Hellsing.

Dessutom tycks halva Katrineholm vara smittat. Det var mer än fullsatt av barnfamiljer och en och annan vuxen utan barn, som ville uppleva programmet.

Föreställningen inleddes med att Niclas Strand, i en klädsel inspirerad av Poul Ströyers illustrationer av Hellsings sagovärld, förklarade vem Lennart Hellsing är:

– Det är en gubbe! En gubbe som skriver roliga texter, böcker och dikter och sånger. Om Gurkor!

Sedan drog han i gång med "Det var så roligt" och fick genast publiken med sig i allsång.

Snart blev det dags för Petronella i från Plaskeby, gestaltad av Mia Poppe, att göra entré.

Så följde en halvtimme i rasande tempo där publiken fick möta alla gestalterna, från Herr Gurka till kusin Vitamin, via trollkarlen i Indialand, Annabell Olsson, den lilla båten som blir våt om magen när det stänker, och Hertigen av Pisa som ägnar sig åt så lustfyllt ätande av hummermedaljonger och tutti frutti att tornet kommer på snedden.

Föreställningens höjdpunkt nåddes kanske när Petronella lyckades köpa en hel godisaffär för en tia. Eller när alla testade att sjunga "Krakel Spektakel" i olika varianter och sinnesstämningar. Hur som helst blev eftermiddagen, tack vare vädret, inramningen, föreställningen och storpubliken, till en riktigt mysig tillställning.

Katrineholms Teaterförenings tradition att bjuda på kvalitetsteater för barn på Djulö friluftsscen varje sommar är både uppskattad och viktig.


Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2022-12-08

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.