KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


• Recension •

Älskaren

Cosmos, 2014-02-26

Skribent: Catarina Nitz
Foto: Martin Skoog, Riksteatern

Leker swingers med sig själva

Det äkta paret Sarah och Richard lever medelålders medelklassliv på den brittiska landsbygden. Han jobbar på kontor, hon är hemmafru. Barnen befinner sig på internatskolor.

När "Älskaren" börjar är Richard på väg till jobbet. Snart inser man att under den vardagliga ytan pågår något annat än det man ser. Medan Richard kysser sin fru farväl på 1960-talsvis (pjäsen skrevs 1962) får publiken veta att Sarah planerar att ta emot sin älskare i hemmet på eftermiddagen. Detta med makens goda minne.

Vore detta ett samtida drama skulle man troligen tänka att detta par stadigt går på swingersträffar för att sätta sprätt på sin relation och sitt sexliv. Men här är det fråga om något mer avancerat och intrikat än så.

Makarna ägnar sig åt ett rollspel med tydliga regler. På eftermiddagarna förvandlas de till Max och Mary och har en helt annan typ av relation.

"Älskaren" är dock ingen solskenshistoria, i stället är det fråga om ett maktspel där Sarah växlar mellan rollerna som madonna och hora, medan Richard är något av en doktor Jekyll/mister Hyde. Och nu ställer Richard allt på ända genom att bryta mot de uppgjorda reglerna. Han påstår att han vill att leken ska upphöra, samtidigt som han använder den för att kränka och såra sin fru, och att få henne att göra som han vill. Sarah vill däremot inte alls ändra på det mönster som hon och Richard har skapat, och är beredd att gå långt för att upprätthålla spelet.

"Älskaren" är verkligen ingen feelgood-pjäs. Särskilt som det inte är uppenbart vad Richard vill ha ut av sitt beteende när han plötsligt gör sin helomvändning.

De rutinerade skådespelarna Maria Selbing och Per Burell har inga problem att på mindre än en timme och med minimalt med rekvisita och kostymer, åskådliggöra det komplicerade dramat. Det är många lager av roller, och ibland känns det hela lite väl teatraliskt. Kanske för att 60-talsspråket upplevs gammalmodigt, när kläder och rekvisita kommer från 2000-talet. Men älskar man teater och koncentrerade, intensiva iscensättningar, så är "Älskaren" som hade premiär i Linköping i tisdags och nu ska turnera runt i Sverige, en sevärd föreställning.
Webbplatsen uppdaterad 2024-04-10

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.