KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


• Recension •

Mord ombord - expedition Polaris

Kulturhuset Ängeln, 2013-03-12

Skribent: Catarina Nitz

En forskningsresa i mänskligt beteende

Ibland hittar man guldkorn i vardagen som gör att resten av veckan blir lätt att tampas med. Om man vet var man ska leta är kornen lätta att hitta. Ett tips är i kulturhuset Ängeln i Katrineholm när det vankas lunchteater.

På tisdagen (12 mars) hette föreställningen "Expedition Polaris", en enmansshow på en knapp timme där publiken, allt medan den åt soppa, fick uppleva ett drama byggt på verkliga händelser.

Skådespelaren Michael Lechner har skapat en föreställning där han själv gestaltar de olika huvudpersonerna.

Den 29 juni 1871 lämnar fartyget USS Polaris New York för att fara till Nordpolen. Charles Francis Hall, som har en dröm om att bli den första människan på Nordpolen har sålt in idén om att sätta stjärnbaneret på denna jordens nordligaste punkt, mitt framför näsan på engelsmännen. Därför har han fått statlig finansiering för expeditionen.

Historien berättas till stor del genom George Tyson, vän till Charles Francis Hall och erfaren kapten på valfångstfartyg, som var med på resan som assisterande navigatör.

Charles Francis Hall ska vara expeditionens chef. Men han är varken forskare eller sjöbefäl, så med ombord finns ett tyskt forskarteam under ledning av Emil Bessels och sjökapten Sidney O Buddington.

Snart uppstår konflikter. George Tyson ser bristande ledarskap hos både Charles Francis Hall och kaptenen Sidney O Buddington. Den tyske Emil Bessels och hans team litar han inte alls på.

Genom George Tysons ögon får teaterpubliken följa maktspelet, som får förödande konsekvenser, eftersom man befinner sig till sjöss under svåra väderleksförhållanden. Efter många tvister lägger man sig i en hamn i Grönland för att invänta våren. Charles Francis Hall ger sig ut på en egen expedition på land, och återkommer nöjd och till synes frisk. Men strax efteråt insjuknar han och dör. Senare undersökningar visar att han dog av arsenikförgiftning. Sannolikt blev han mördad.

Expeditionen till Nordpolen blir inte av och man vänder hemåt. Men fartyget blir infruset i hamnen och besättningen blir fast där i ett år till. På hemfärden råkar man i sjönöd. 19 personer, däribland berättaren George Tyson, blir fast på ett isflak i 174 dagar. Trots mycket svåra konflikter och ännu värre umbäranden överlever alla.

Besatthet, maktkamp, och samarbete när det verkligen gäller – den sanna berättelsen om äventyraren Charles Francis Halls expedition till Nordpolen rymmer allt man kan tänka sig av dramatik och mänsklighet, såväl tillkortakommanden som exempel på storhet.




Webbplatsen uppdaterad 2024-09-19

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.