KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening

Fröken Julie

Musikens Hus, 2012-09-15

Kvinna, man, klass - vilka mönster får brytas - då som nu? Ett svindlande triangeldrama om drömmar, makt, begär och gränser.

I år är det 100 år sedan August Strindberg dog vilket uppmärksammas med ett Strindbergsår 2012. Landstinget Sörmlands kultur och utbildningsförvaltning bidrar med Strindbergssommar 2012. Det är ett stort samarbete mellan Scenkonst Sörmland, Nynäs slott, Sörmlands Naturbruk, Sörmlands Museum, Länsbiblioteket och Stockholms Dramatiska Högskola.

Scenkonst Sörmland bidrar med Strindbergs kanske mest spelade verk - Fröken Julie - i ny spännande tolkning. Det är ett svindlande triangeldrama om drömmar, makt, begär och gränser. I Scenkonst Sörmlands uppsättning blir den klassiska texten utmanad i en spännande nytolkning med utgångspunkt i tiden då Strindberg levde och verkade. I just Sörmland är den historiska kopplingen till ett klassamhälle byggt kring våra många slott och herresäten tydlig.

Kammarspelet om den unga högadliga Julie, betjänten Jean och kokerskan Kristin utspelar sig en midsommarnatt - därför sker premiären på midsommardagen på Nynäs Slott. Vi är stolta att presentera en ensemble med sörmländska rötter. Tove Edfeldt (Fröken Julie) är bördig från Trosa och gör nu karriär på Sveriges teaterscener och på film. Pär Malmström (Jean) har sin bakgrund på Teater Sörmland och efter Teaterhögskolan i Malmö har han återkommit till Nyköpings Gästabud. Scenkonst Sörmlands egen Ingela Schale Berghagen (Kristin) är känd i länet från bland annat Godsägare söker fru från hösten 2009, vår första småplatsproduktion.

Produktion
Producent: Scenkonst Sörmland
Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2023-05-10

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.