KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening

Svensksåld

Musikens Hus, 2011-11-12

Svensksåld är en Sverigesatir i kabaretform med allvarliga undertoner. Med hjälp av nedslag i historien belyser den svenskheten och främlingsfientligheten i vårt land genom tiderna.

Första halvan av föreställningen tar upp händelser som vi idag är mindre stolta över, såsom: Anders Retzius skallindex från början av 1900-talet, Rasbiologiska institutet som grundades 1922, en Skansen-utställning av skådespelare utklädda till tattare, och tvångssteriliseringen av oönskade personer som pågick ända fram till 1975.

Det är lätt att förfäras över att detta kunde äga rum i Sverige, men andra delen av Svensksåld visar på liknande fenomen även idag. Nu pratar vi inte längre om ras, men rädslan och motståndet mot annorlunda människor och kulturer finns kvar.

Pjäsen tar upp aktuella exempel som journalistens Ulf Nilssons krönika om att pursvenskarna måste föda fler barn för att inte dö ut, Sveriges utvisning av tiggande romer och Sverigedemokraternas intåg i Riksdagen.

Pia Kjaersgaard och danskarna får sig också en känga för sina försök att stänga gränserna kring sitt folk. I ett nummer speglas en annan sida av vårt problematiska förhållande till svenskheten som gör att vi avstår från att använda svenska flaggor och sjunga nationalsången.

Kabaretformatet är lättsamt och underhållande och de tre skådespelarna växlar mellan en stor mängd rollfigurer. Att ensemblen kommer från Färöarna, Finland respektive Norge gör komplexiteten i frågan om vad och vem som egentligen är svensk extra tydlig. Musikerna iklädda blå adidasoveraller är också en viktig del i Svensksåld. Liksom diverse kaffekoppar, kaffetermosar, dalahästar, aladdinaskar och andra prylar som är mer eller mindre viktiga för vår svenskhet.

Produktion
Skådespelare: Kjartan Hansen, Jakob Höglund och Ingrid Meling Enoksen
Musiker: Isak Bergström - dragspel, Sheshti Johansson - fiol
Regi: Ellen Lamm
Producent: Scenkonst Sörmland
Webbplatsen uppdaterad 2024-04-10

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.