KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


• Recension •

För att inte tala om alla dessa herrar!

Ängeln, 2011-04-19

Skribent: Hans Lino Karlsson

Primadonnan Carlberg sjöng och avslöjade hemligheter

Jarl Kulle, danskavaljeren, Sigge Fürst, frimärkssamlaren, Gösta Bernhard, mannen med sängkammarblicken och Nils Poppe, ännu roligare privat. Berit Carlberg har träffat och spelat mot dem alla.

I sällskap med pianisten Oswald Löpare reser skådespelerskan och primadonnan Berit Carlberg land och rike runt. Sjunger, kåserar och avslöjar hemligheter i programmet 'För att inte tala om alla dessa herrar'.

För att inte tala om denna kvinna. Eller som hon själv inledde programmet på Kulturhuset Ängeln i går:

- Jag är en dam i mina bästa år som har träffat så många män och jag älskar dem alla. Jag har spelat mot dem, umgåtts med dem och lärt av dem, sa hon. Varpå Jarl Kulle var den första som passerade revy.

Släng dig i väggen!
Berit Carlberg utbrast: - Persbrandt, släng dig i väggen!

Berit Carlberg blev förälskad i Jarl Kulle under flickskoletiden i Uddevalla och i samband med en skolresa till Stockholm fördjupades förälskelsen ytterligare när hon på Oscarsteatern såg Jarl Kulle och Ulla Sallert i 'My fair lady'.

Förälskelsen blev inte mindre när hon stod öga mot öga med Jarl Kulle på Riddargatan. För att inte tala om när hon sju år senare valsade med honom på Oscarsteatern.

Möbelliknande dans
Men när Jarl Kulle svarade på hur det var att dansa med Berit Carlberg, svarade han: - Som att flytta möbler ...

Kavalkaden av motspelare fortsatte med Georg Fant, Jan Malmsjö och Gösta Bernhard, han med sängkammarblicken.

- Han var Sveriges första ståuppare, menade Berit Carlberg och ändrade sig snabbt, Sveriges första nersittare. Han kunder verkligen trollbinda sin publik, oerhört populär, folkkär som få.

Fürst fick sitt eget kapitel
Sigge Fürst fick förstås ett eget kapitel. - Jag var med i Frukostklubben i början av 1960-talet. 20 år senare blev vi kamrater på scenen i 'Greven av Luxemburg', och det sade klick direkt. - Visste ni förresten att Sigge Fürst hade två hobbies? Han samlade frimärken och urklipp. Det blev 25 urklippsböcker vid 75 års ålder.

1971 fick Berit Carlberg tidigt en morgon ett telefonsamtal.

- Vill du spela med mig? löd frågan, och Berit Carlberg trodde att någon drev med henne när telefonrösten sa sig heta Nils Poppe.

Så var det emellertid och efter att ha spelat Josefa i 'Vita hästen' blev det 17 somrar på Fredriksdalsteatern.

Poppe var roligare privat
- Underbara år. Vi hade så roligt tillsammans att vi missade flera entréer, och då ska ni veta att Poppe var ännu roligare privat.

I unga år gick Berit Carlberg på Hagge Geigerts revyer, och plötsligt stod hon själv på revyscenen i Lisebergsteatern.

Mot Allan Edwall spelade Carlberg aldrig, men de hade ett nära samarbete, bland annat spelade hon alkoholiserad hemmafru i Edwalls uppsättning av 'Främmande'.

När så Berit Carlberg avslutade programmet var det med ett nummer av en herre hon inte samarbetat med, nämligen Benny Andersson och sången 'Älska mig'. Och det gjorde publiken i Ängeln.
Webbplatsen uppdaterad 2024-04-10

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.