KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening

Carola & jag

Musikens Hus, 2010-11-13

Visuellt, vackert, humoristiskt och självutlämnande. Sara Lindh gör upp med sig själv, Gud och hans representant på jorden, Carola.

– Jag har funderat mycket kring min trassliga relation till Gud, och upptäckt att den inte är helt sund. Det har alltid varit en envägskommunikation. Under min uppväxt fanns det många i omgivningen som var frälsta. Frälst betyder räddad. Jag ville också bli räddad och ringde upp Gud hur många gånger som helst men han ringde aldrig tillbaka, säger Sara Lindh.

Hon berättar om sitt liv i skuggan av Gud och ikonen Carola:

”I den lilla byn Bedom finns en liten sjö, ett bönehus och farfars marsipanfabrik. Där jobbar hela släkten och över hela byn ligger en doft av socker! Vi går i söndagsskolan, vi fikar och vi äter marsipan tills vi kräks. Så en dag flyttar vi till Stockholm, mamma och pappa skiljer sig och jag går plötsligt på dagis i ett snöslaskigt Sätra. Jag har blivit ett Guds barnbarn, ett barn till en avfälling. Att vara barn till en avfälling innebär att man vet att man ligger illa till. Det vet jag eftersom alla ber för oss. Jag är fyra år och fördömd. Carola är fem år och vet redan att hon kommer att bli en stor artist”. (Ur pjäsen)

Skuld och skam kan förfölja en hela livet för att man en gång fått inpräntat i sig att NÅGON ser allt man gör. Alltid och i evighet iakttagen, vare sig man tror eller inte. Men vems blick är det egentligen som ser och dömer? Om man aldrig kan räcka till i någon annans ögon, hur ska man då någonsin kunna räcka till inför sig själv?

'Carola & jag' belyser religionens makt över människor, konsekvenserna av ett successivt avståndstagande från en religiös uppväxt, att bli vuxen och att ta ansvar för sitt eget liv. Det är en personligt berättad historia, baserad på egna upplevelser, som kontrasterar det allvarliga ämnet med värme och humor.

'Carola & jag' hade urpremiär den 30 januari 2009 på Teater Giljotin och blev en riktig publik- och kritikersuccé. Svenska Dagbladet skrev att det var en ”storslagen frigörelse från ikonen Carola”, UNT menade att den var "mästerligt framförd", och Aftonbladet att ”det är skickligt, roligt och originellt gjort”.

Medverkande
Av och med: Sara Lindh
Regi: Jonna Nordenskiöld
Producent: Riksteatern
Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2022-12-08

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.