KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


• Recension •

Anita Lindblom x 3

Kulturhuset Ängeln, 2010-11-02

Skribent: Catarina Nitz

Friskt om fågeln som har tystnat

Anita Lindbloms öde rymmer allt som världsdramatiken någonsin uppfunnit. Framgång, svek, passioner, uppgångar och fall. I den i dag 72-åriga Anita Lindbloms fall finns fog för att ta till den gamla klyschan om att verkligheten överträffar dikten. I föreställningen 'Anita Lindblom x 3' med Systrarna Lockwall & Malena Jönsson berättas historien med stor respekt, värme och humor, och utan att Anita Lindbloms stora begåvning som artist glöms bort.

De tre kvinnorna i ensemblen är alla Anita Lindblom. I blonda peruker och glittrande klänningar. Malena Jönsson i guld, Sofia Lockwall i svart och Gabriella i rosa. De tre ska ge oss tre sidor av Anita Lindblom. Den hon är, mediebilden av henne och den hon vill vara. Det är inte alltid glasklart vem som är tänkt att vara vem, med idén med de tre olika Anitorna är mycket väl genomförd och det som gör föreställningen så intressant, rolig och musikalisk.

När vi först får möta 'Anita Lindblom x 3' är det i ett potpurri med några av hennes mest kända schlagers från 1950- och 60-talen. Vi befinner oss i Paris i början av 1970-talet och Anita Lindblom har just vaknat upp efter ett självmordsförsök. Publiken får glimtar ur hennes liv vid den tiden, om Bosse Högberg, boxaren, vilken Anita Lindblom haft ett mycket stormigt förhållande med, har lämnat henne. Den hon vill vara säger att alltihop var ett rop på hjälp, medan mediebilden att hon har misslyckats med allt – till och med att ta livet av sig.

Sedan får man följa Anita Lindbloms liv från födelsen 1937 i Gävle, hennes mamma var bara 17 år och hon fick bo hos mormodern. De flyttar till Uppsala och sedan till Söder i Stockholm. Anita Lindblom får lära sig dansa och grälen med mormodern eskalerar. När hon är 17 år får hon själv ett barn, sonen Jörgen, som får bo hos mormodern. 1957 slår hon igenom med låten När den svenska flickan kysser, kysser hon med öppen mun, och här någonstans börja myt- och mediebilden av den skandalösa Anita Lindblom att byggas.

När berättelsen går mot sitt slut bor Anita Lindblom i en enrumslägenhet tillsammans med sina katter utanför Cannes i Frankrike. Hon har sedan många år tillbaka flytt Sverige med den giriga skattemyndigheten och de elaka journalisterna. Hon är djupt involverad i en ekonomisk tvist med en svensk flyttfirma som hon anser ha demolerat hela hennes bohag och därmed förstört hennes möjligheter att flytta till USA och börja en ny karriär. Hon har slutat att sjunga.

– Fågeln har tystnat, säger Anitorna i föreställningen som också bjuder publiken på massor av härlig schlager. Den avslutas med Anita Lindbloms största hit, Sån´t är livet, en sång som får en helt ny innebörd i 'Anita Lindblom x 3' som från början gavs som en krogshow på Mosebacke i Stockholm i fjol. I Katrineholm bjöds den som lunchföreställning i kulturhuset Ängeln under tisdagen, vilken glädjande nog var fullsatt.
Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2022-12-08

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.