KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening

Hedda Gabler

Cosmos, 2010-10-04

Hedda Gabler, en av världsdramatikens mest intressanta karaktärer, kommer till liv i ny bearbetning på Riksteatern hösten 2010. Henrik Ibsens pjäs från 1890 är en relationsthriller som ständigt överraskar och utmanar.

Ung, nygift och nyinflyttad i drömhuset. Hedda Gabler borde vara lyckligast i världen, men är mest frustrerad och förbannad. Hedda har uppfostrats till en impulsiv och utlevande kvinna. Nu har hon lämnat sin vilda ungdom för ett tryggt och konventionellt äktenskap som inte lever upp till drömmarna. Maken Jörgen Tesman har kombinerat smekmånaden med research för sin kommande roman. Dessutom återvänder hans konkurrent, den hyllade författaren Elin Lövborg till stan och blir en stark kandidat till den prestigefulla tjänst som han hade räknat med. Hedda vill inte längre spela rollen som duktig flicka och dygdig hustru. Men vad har hon för val?

Hedda försöker bryta sig ut men har varken de rätta verktygen eller modet. Hon börjar leva ut sin intellektuella och sexuella frustration mot de allra närmaste – maken, släktingar och vänner. Alla dras de in i en härva av starka känslor, lögner och drastiska avslöjanden. Det som börjar som ett tidsfördriv slutar som ett relationsdrama på liv och död.

Medverkande
» Anna Granquist
» Per Burell
» Sofia Berg-Böhm
» Maria Selbing
» Sandra Malmquist
» Mattias Redbo
Regi: Sara Giese
Producent: Riksteatern
Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2022-12-08

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.