KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


• Recension •

Med en stilla flirt

Kulturhuset Ängeln, 2010-04-13

Skribent: Catarina Nitz

Harrysson tog publiken till 40-talet

Med hjälp av ett knippe sånger, en svart klänning, en stark röst och fräck attityd, tog sångerskan Beata Harryson i går sin stora publik i Ängelns hörsal med på en resa till 1940-talet.

Musik från beredskapstiden i Sverige spelas mycket sällan på radio. Och filmerna från epoken, med stjärnor som Sickan Carlsson, Tutta Rolf, Zarah Leander och Alice Babs i huvudrollerna visas så gott som aldrig i TV.

De yngre generationerna har därför ganska lite kännedom om musiken och artisterna som deras mor- och farföräldrar växte upp med. 32-åriga Beata Harrysson är ett undantag. Hon älskar den här typen av musik och har gjort den till sin. Sedan tio år tillbaka för hon arvet vidare till nya generationer, och ger dem som upplevde musiken i "realtid" möjlighet att minnas.

Divaröst
I går gästade Beata Harryson Katrineholm och kulturhuset Ängeln tillsammans med pianisten Daniel Kurba för en lunchföreställning.

Så fort hon kom in på scenen slog hon an tonen och refererade med ett lite överlägset tonfall och divaröst med öppna aaahn:n till pianisten som sin egen Hülphers. Den som kan sin Zarah Leander vet att hon anspelar på Arne Hülphers, Zarah Leanders ackompanjatör och tredje make.

Första sången var dock hämtad från en annan typ av artist, komediennen Tutta Rolfs paradnummer 'En stilla flirt'.

Därefter förvandlades Beata Harryson till en banbrytande flicksnärta, den unga Alice Babs, som fick dåtidens vuxenvärld att skälva med sånger och filmer som 'Swing it magistern' och 'Jitterbugg från Söder'.

Märkvärdig artist
Zarah Leander är en av Sveriges märkvärdigaste och största artister genom tiderna. Med sitt vackra yttre och sin mörka röst var hon en gränsöverskridare, något som hon använde sig av i sitt artisteri.

Många av hennes sånger handlade om manligt och kvinnligt och om kvinnors lust till allt från sex och sprit till god mat, rikedom, makt och vackra ting.

Hon var också en gränsöverskridare politiskt och verkade i Tyskland under nazitiden. Det får väl fortfarande anses oklart vilka hennes värderingar egentligen var, men på senare år har det gjorts gällande att hon inte alls var nazist, och att hon ska ha utsatts för historieförfalskning.

Megahit
Beata Harrysson låter publiken möta flera sidor av Zarah Leander som artist. Divan som sjunger sånger som 'Jag är blott en stackars kvinna', och som enligt skrönan söp Goebbles under bordet för att få fri lejd ur Tyskland när hon ville flytta hem till Sverige, och den åldrade stjärnan som på 1960-talet sjöng den bitterljuva 'Sång om syrsor'.

Beata Harrysson sjöng också ett par av Edith Piafs sånger på svenska och avslutade med beredskapstidens megahit i Sverige 'Min soldat', som när det begav sig framfördes av Ulla Billquist.
Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2023-08-10

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.