KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening

Uppfinnaren

Kulturhuset Ängeln, 2010-04-11

En mustig, musikalisk berättarskröna med mycket ljug och musik för låg- och mellanstadiet baserad på den sanna historien om Adolphe Sax, saxofonens skapare.

Adolphe är annorlunda. Mycket annorlunda. Han kan inte sitta still. Och inte lyssna.

- Han går inte att ha i möblerade rum, säger hans mamma, så dagarna får Adolphe tillbringa med sin pappa i instrumentverkstan istället. Pappan står ut med att han hela tiden råkar ut för olyckor; faller nedför trappor, äter giftiga saker, leker med krut och bränner sig på ångmaskinerna. En gång höll han faktiskt på att drunkna.

I sitt huvud hör Adolphe en ton men det finns inget instrument som låter som han vill. Han måste uppfinna det instrumentet!

Vi får följa Adolphe Sax’ uppväxt; via olyckorna och motgångarna till framgångarna i pappans verkstad där han uppfinner nya instrument, instrument som spelas på än idag.

Uppfinnaren är en föreställning som inte bara är en musikalisk resa och en spännande historia utan även inspirerar till eget skapande, och som övertygar oss om att allt är möjligt! Vi är alla annorlunda, men också varandra lika!

Under föreställningen spelar Fredric Thurfjell på tre av Adolphe Sax’ uppfinningar: alt-, baryton- och kontrabassaxofon. Kontrabassaxofonen kallas även Tubax och finns i endast två exemplar i Sverige!

Produktion: Teater Pero
Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2022-12-08

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.