KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening

Bergsprängardöttrar

Stora Teatern, Eskilstuna
2010-04-08

Lo Kauppi gör våren 2010 regidebut med uppföljaren till dundersuccén 'Bergsprängardottern som exploderade'. Hon har även skrivit manuset till dagens pjäs, som växt fram ur samtal med interner och vårdare på Hinsebergs och Ystads anstalter.

Vad är syftet med att göra en föreställning av berättelserna?

– Många familjer lever med en enorm skam över att mamma sitter i fängelse. Jag vill lyfta fram dom här historierna i ljuset. De är inte så mystiska, ondskefulla eller konstiga. Många har barn, tidigare yrken och dom flesta vill ha vård för att komma ur ett destruktivt beteende. Kriminalvården i Sverige måste dra i handbromsen och byta riktning. Bort från straff och elstängsel mot beprövad vård och behandlingsplaner. Annars handlar vi inte bara inhumant utan vi skapar ett våldsamt samhälle för oss alla. Det handlar om rasism, klasskillnader och ett förakt mot svaghet men framförallt rädsla för det vi inte känner till, säger Lo Kauppi.

I 'Bergsprängardöttrar' träffar vi Rosanna, Angelika, Helena, Mia och vakten. Vi kliver in i deras värld, där de i princip inte får någon vård alls – eller ges möjlighet att vårda – och får uppleva vilka konsekvenser det får. Det absurda i den hårt kontrollerade tillvaron. Om frustrationen i att man knappt tillåts träffa sina barn och anhöriga – de människor som har den största möjligheten att påverka i rätt riktning.

Allt binds samman i ett spännande drama med inslag av absurd svart humor, tät dialog och hårda musikbeats.

Medverkande
» Miina Turunen
» Figge Norling
» Sara Turpin
» Pamela Cortés Bruna
» Anette Bjärlestam
Manus, regi, scenografi: Lo Kauppi
Producent: Riksteatern
Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2023-11-15

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.