KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


• Recension •

Barfotapoeten Nils Ferlin

Kulturhuset Ängeln, 2008-10-21

Skribent: Johannes Tångeberg

Välbesökt föreställning om Ferlin

Många kom till Ängeln i Katrineholm för att lyssna till Lars Tillings och Niclas Strands föreställning om Nils Ferlin.

Som en del i den pågående Kärleksveckan arrangerade Katrineholms Teaterförening en lunchföreställning om poeten Nils Ferlin. Antalet besökare var så stort att maten tog slut, och några gäster fick nöja sig med paj i stället för med den utlovade soppan. Men det var ingen som gnällde över det, utan föreställningen tycktes tvärtom vara uppskattad av publiken.

Egen tonsättning
Det var skådespelaren Niclas Strand som tillsammans med Lars Tilling spelade, sjöng och läste dikter av Nils Ferlin. Lars Tilling hade själv tonsatt flera av dikterna, och under föreställningen ackompanjerade han Niclas Strand på keyboard.

Mellan diktframförandena fick publiken också höra berättelser ur poetens stundtals dramatiska liv, som Niclas Strand sammanfattade med orden "mörkt, framgångsrikt och ångestfyllt".

Åhörarna fick följa poeten från födseln i Karlstad fram till hans död, via tiden i Klarakvarteren i Stockholm, där Ferlin under många år arbetade och söp, giftermålet med Henny Lönnqvist och de sista, lugnare åren i Uppland.
Webbplatsen uppdaterad 2024-04-10

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.