KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


• Recension •

Livet enligt Tage

Kulturhuset Ängeln, 2008-04-15

Skribent: Catarina Wising

Sopplunch med kupletter var populärt på Ängeln

På menyn: Fisksoppa och en knapp timme med Tage Danielsson-texter. Lunchtid i Katrineholm kan vara betydligt tristare än så.

- De är fantastiska. Där finns en oerhörd rytm.

Det säger skådespelaren Sven Agneflod om att jobba med Tage Danielssons texter

När Agneflod fick möjligheten att för Östgötateatern göra vad som kallas en humanistisk fickrevy med Tage Danielsson-material, blev det svårt att välja ur den rika produktionen.

Igår var det katrineholmarnas tur att ta del av föreställningen 'Livet enligt Tage'. Hörsalen i Ängeln var fullsatt av publik som tycktes gilla både fisksoppa och Tage Danielsson. För att inte tala om Sven Angleflod, som fick många varma applåder för sitt sätt att i tal och sång tackla Linköpingssonens tidlösa underfundighet.

Nya namn i texterna
Men även den som kan sin Tage som ett rinnande vatten bjöds på en hel del överraskningar. Sven Agneflod har uppdaterat texterna och här och var bytt ut dåtidens namn på kändisar och politiker till nutidens. Så både Maud, Göran, Fredrik och Jan samt Frankrikes president Sarkozy och popikonen Madonna omnämns i satir framförd med hjärtat. Och så gör Sven Angleflod en egen, träffsäker variant av 'Påven' ur Tage Danielssons och Hasse Alfredsons revy 'Gula Hund'.

Kärt skriven
Publiken i hörsalen fick också höra 'Katalogaria', 'Förlorad dag' och 'Ordmagi' ur 'Samlade dikter' och ett par av Sven Angleflods ständiga favoriter: den ena är 'En glad amatör' ur 'Under dubbelgöken', framförd med kraft och schvung av Angleflod. Den andra är 'Humanisten Kvist', från Tage Danielssons tal vid Humanistdagarna i Linköping strax före hans död 1985.

- Den är så oerhört kärt skriven.
Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2023-05-10

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.