KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening


• Recension •

För Sverige i tiden

Cosmos, 2008-03-18

Skribent: Catarina Nitz

Värmen spred sig i Cosmos

Nisti Sterks revy 'För Sverige i tiden' är ovanlig på många sätt. Ytligt betraktat för att ensemblen utgörs av en person, Nisti Sterk själv, en kurdisk invandrarkvinna som själv har skrivit manus.

Men skrapar man lite på ytan är den ovanlig för att den är snäll och varm samtidigt som den är väldigt politisk och intelligent. Publiken slipper höra könsord och svordomar och får sig en nyttig lektion i integrationspolitik, när Nisti Sterk bokstavligen låter sitt kurdiska jag spränga fram ur den välsittande och klädsamma Sverigedräkten.

Nisti Sterk kom till Sverige när hon var fem år, från den del av Kurdistan som ligger i Turkiet.

"Kurdisk tjej" - erkänn att tankar om förtryck och hederskultur fladdrar genom ditt huvud när du ser eller hör de orden.

Nisti Sterk vet detta. Hon driver med det kurdiska. Hon driver med det svenska. Allt med kärlek och värme. Den Nisti Sterk som står där på scenen är inte förtryckt, hon är stark och glad, känslosam, fräck och genuint vänlig och positiv.

Hon visar oss glädjen i de kurdiska traditionerna - och i de svenska. Hon får Katrineholmarna i salongen att ge sig hän, att dansa jenka och kurdisk dans, att jubla och applådera, skratta och avslöja sina drömmar.

Hon utgår från sitt eget liv, berättar om sin barndom och sina drömmar, och varvar det med musik, sånger ur den svenska schlagerhistorien. Carolas 'Främling' får en ny innebörd, liksom Anna Books 'ABC'.

En av Nisti Sterks idoler är Nils Poppe. Hon älskade svenska pilsnerfilmer och Poppekomedier som barn. I dessa oskyldiga filmer där man talade om bröstsocker i stället för bröstchocker kände hon igen sig, och sin uppväxt hos farfar i en kurdisk by. Hon berättar Poppes historia som har tydliga paralleller med hennes egen, hon berättar om sin farfar. Hon sjunger schlagern 'Lyckliga gatan' och gråter.

Hela tiden har Nisti Sterk en publikkontakt som är stark och omedelbar. Hon tilltalar personer i publiken med deras förnamn, hon delar med sig av scenutrymmet och låter en spotlight lysa på dem. Där är "Mattias", en singelkille "hon gärna träffar efter föreställningen så att han får möta hennes bröder"; "Finnen", som hon glatt anklagar för att ha stirrat väl djupt i hennes urringning; "Gudrun", som såg Hasse och Tages revy 'Gula Hund' på riktigt och "Anna-Lena" som får sjunga på scenen och nästan skrattar ihjäl sig.

Sterk betyder stjärna på kurdiska. Det fick vi lära oss, vi som såg Nisti Sterks föreställning i Cosmos på onsdagskvällen. Hon hade inte behövt berätta det. Vi insåg snabbt att en stjärna, det var precis det vi hade framför oss. En stjärna som sprider lika mycket värme som ljus.
Webbplatsen uppdaterad 2024-04-10

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.