KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening

Clownen Manne

Djulö Friluftsteater, 2007-07-19

Clownen Manne har fått sällskap av sonen Olle i denna värmande familjeföreställning. Och Manne behöver all hjälp han kan få. Fast ibland verkar det som om barnen i publiken begriper allting mycket bättre än de båda clownerna.

Olle har den klassiska rollen av s.k vit clown. Det betyder att han är föreställningens ordningsman och musiker. Manne däremot är en s.k August, vilket innebär att han inte är så smart, men snäll och hjälpsam och tycker om att leka. Tillsammans lyckas de missförstå det mesta och skapa roliga situationer av några ganska vardagliga händelser.

Med hjälp av litet såpbubblor, en banan, en dammråtta och en märklig cykel lyckas duon underhålla både barn och vuxna genom att samtidigt föra två parallella linjer; situationer som barnen rättar till och repliker och ordvitsar med en och annan dubbelmening för de vuxna. Dessutom kan Olle spela fiol på riktigt.

I 35 år har clownen Manne rest land och rike kring och roat barn och deras vuxna. Många minns även teveprogrammen med teckenspråk som han gjorde mellan 1974 och 1986. I mer än tio år har sonen Olle medverkat, först som förband och sedan mer och mer som medaktör. Det är med en speciell lust som sonen får vara klokare och smartare än sin pappa. För pappan, clownen Manne, ligger nöjet i att få fortsätta att leka med den figur som håller barnet inom honom levande.

Produktion: Clownen Manne & Co
Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2022-12-08

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.