KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening

Den Girige

Cosmos, 2006-10-03

Molières ständigt aktuella komedi Den girige handlar om snålhet, svärmeri och storslagna planer. I rollerna ses bland andra Sven-Åke Gustavsson och Lasse Brandeby.

Den sjukligt girige Harpagon är besatt av pengar. Minst sagt. Han är också fullständigt övertygad om att samtliga nu levande människor vill stjäla den förmögenhet han har gömt undan. I sin maniska iver att utöka kassan tänker han gifta sig med den unga och förmögna Mariane och gifta bort sin dotter Élise med en betydligt äldre adelsman som, till Harpagons stora glädje, inte begär någon hemgift.

Det visar sig emellertid snabbt att de inblandade har helt andra planer för sina liv. Mariane har en annan beundrare – Harpagons egen son Cléante - och Élise är inte alls intresserad av den man som Harpagon tänker gifta bort henne med utan hon faller för den fagre Valère. Dessutom finns det parter utanför familjen som gör allt för att lägga sig i; äktenskapsmäklaren Frosine och Mäster Jacques är bara två av dem.

Vem får vem egentligen? Och hur krånglig är vägen dit? Det blir en rolig färd med såväl kärleksplåga som listiga vändningar.

Den girige är ett samarbete med Gunnebo slott och trädgårdar, där pjäsen spelas som sommarteater innan den går ut på turné med Riksteatern.

Produktion: Riksteatern
Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2022-12-08

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.