KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening

Guys and Dolls

Teaterresa till Norrköping, 2005-10-16

Klassisk och svängig musikal med stor ensemble och orkester!

Byggd på Damon Runyons novell, utmynnade den här lekfulla och ironiska historien om notoriska spelare och lögnare, i Broadwaymusikalen Guys & Dolls. Filmatiseringen 1955 gjordes med Frank Sinatra, Jean Simmons och Marlon Brando i huvudrollerna. Succén var given. Med välkända showhits som ”Luck be a Lady Tonight” och ”Sit Down, You’re Rocking the Boat” räknas idag Guys & Dolls till en av de stora musikalklassikerna och spelas regelbundet på de svenska och internationella scenerna.

Frälsningssoldaten Sarah Brown har tagit som uppgift att rädda tvivelaktiga själar runt det sjaskiga Times Square i New York. Det går inte något vidare. När hon möter den ljusskygge och vältalige gamblern Sky Masterton blir hon så småningom ett ämne för hans heta kärlek. Men även för vadslagning! Sky har rest till New York för att leta upp ett tärningsspel, en synnerligen olaglig företeelse. Hans gamle polare Nathan Detroit, en man som spelar om allt, är ägare till en av stadens äldsta spelhålor. När Sky erbjuder honom ett ovanligt vadslag anar han en lukrativ affär. För aldrig ska väl Sky lyckas med konststycket att locka en oskyldig frälsningssoldat till syndens näste Havanna? Jo då! Och mer därtill!

Sky blir så ohjälpligt förälskad i Sarah att han börjar bidra till hennes verksamhet. Han ska förse henne med de själar hon behöver för att upprätthålla sin lilla missionsstation. Nathan å sin sida har fullt upp med sin oemotståndliga men alltför giftassugna fästmö, nattklubbsstjärnan Adelaide. De var varit förlovade i fjorton år och det börjar bli dags att knyta hymens band, tycker hon. Om Nathan bara ville sluta spela! När så Nathan förvandlar Sarahs missionsstation till en spelhåla, får Sky nog! Ingen är gladare än Adelaide! Och det här med bröllop brukar ju smitta av sig.

Produktion: Östgötateatern
Webbplatsen uppdaterad 2024-04-10

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.