KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening

Pölsan

Cosmos, 2005-04-01

Torgny Lindgrens succébok har blivit storslagen pjäs. Västerbottensteatern tillsammans med Riksteatern presenterar en ryslig skröna om kärleken, fantasins kraft och sökandet efter den yttersta sanningen om livet. En lysande dramatisering, sju fina skådespelare, ett knippe intressanta karaktärer och en riktigt bra historia. Scenen flödar av liv, skratt och tårar. Det är en myllrande, storslagen hyllning till fantasin, kärleken och människorna i en karg bygd.

"Envisa rykten gör gällande att en gåtfull mansperson, som nyligen anlänt till bygden, icke är den han utger sig för att vara. Han är medelålders och har ett tyskklingande namn, och om kvällarna har han hörts sjunga med stark och välklingande stämma ...". Så börjar en notis i lokaltidningen. Notisskrivaren hinner inte längre. Ett brev från chefredaktören hindrar honom; "Ni är en bedragare. Era notiser saknar fullständigt bakgrund, den verklighet Ni beskriver är simpelt inbillad och uppdiktad." Chefredaktören avskedar honom med omedelbar verkan och han får inte skriva en enda rad till.

När notisskrivaren fyllt 107 år avlider chefredaktören. Pennan kan åter lyftas för att avsluta berättelserna om den mystiske mannen, lungsotens härjningar och jakten på den gudomliga pölsan.

Produktion: Riksteatern
Webbplatsen uppdaterad 2024-04-10

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.