KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening

En säljares död

Cosmos, 2005-03-01

Willy Loman har arbetat som säljare på ett och samma företag under 35 års tid. En gång i tiden var han firmans stjärnsäljare och chefens påläggskalv, men nu är hans karriär över och en ny generation har tagit över företaget.

Jacob Hirdwall har gjort en nyöversättning av Arthur Millers drama som skildrar ett konsumtionssamhälle där inte bara varor har hög omsättning utan även människor förminskas till slit- och slängprodukter. Vad är egentligen en människa värd när hon har lagt framgången bakom sig och tröttheten är det enda som återstår? En säljares död är kanske aktuellare än någonsin idag när långtidssjukskrivningarna ökar dramatiskt och när kraven på att lyckas blir alltmer uttalade, inte minst i teves alla dokusåpor.

Arthur Miller föddes 1915 i New York. Han skrev Death of a Salesman 1949, samma år som han belönades med Pulitzerpriset. Det finns många paralleller till Arthur Millers egen uppväxt i pjäsen. Arthur Millers far sålde damkläder - liksom Willy Loman - men blev ruinerad under depressionen. Familjen Miller flyttade då till ett mindre radhus i Brooklyn vilket också är familjen Lomans hemmiljö. Arthur Miller växte upp i ett ickeintellektuellt hem och han ägnade sig mycket åt att spela fotboll och baseboll under ungdomsåren. Det var först efter gymnasiet när han läste Dostojevskijs Bröderna Karamazov som han bestämde sig för att bli författare vilket ledde till studier i journalistik och engelska vid University of Michigan.

Produktion: Riksteatern
Webbplatsen uppdaterad 2024-04-10

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.