KTFs logga
Katrineholms Riksteaterförening

Rum 648

Cosmos, 2002-12-02

Rum 648 är något så annorlunda som en sängkammarfars i dansformat. Det är en ny underhållningsform där dans och en blandning av lustfyllda svenska 60/70-talsschlagers och klassisk musik, samsas med farsens alla kända delar: Det sunkiga hotellet, den otrogne maken, den lilla pinglan, den misstänksamma hustrun, piccolon och den klurige detektiven. Istället för hysteriskt snubblande, krockar och spring i dörrar vecklar denna dansföreställning i rasande fart ut sig i en rytmisk och akrobatisk föreställning.

I Rum 648 samsas en skådespelare och sex dansare med farsens karaktärer och humoristiska invecklingar. I föreställningen finns en talroll, detektiven, som spelas av Ulf Drakenberg.

Ett par stämmer möte på Hotell Intolerant, det enda hotellet i stan som inte tillåter ogifta par att dela rum. De har tänkt tillbringa en romantisk helg tillsammans. De är gifta, men inte med varandra. Och mötet tänker de i allra högsta grad hålla hemligt. Men är det så hemligt egentligen? Mannens svartsjuka hustru har engagerat en detektiv för att avslöja makens möjliga otrohet. Resultatet blir förvecklingar och förvirrande trassel.

Föreställningen är ett samarbete med Modern Jazz Dans Ensemble (MJD). MJD bildades av Jan Åström, idégivare, medkoreograf och regissör för Rum 648, våren 1994. Målet var att ge jazzdansen en chans att etablera sig som en accepterad konstform i Sverige. MJD:s uttryck är, med rötter från Afrika via amerikansk musikalteater, en nutida, tydligt berättande svensk jazzdans som närmat sig de andra konstformerna. De har medvetet valt att inför varje nytt verk använda sig av ett nytt arbetssätt, och de ser varje verk som en skola för nästa. De har valt jazzdansen som sin huvudsakliga uttrycksform. De är inte rädda för att pröva nya influenser och teatrala former i sitt skapande. Publikens respons visar att det de gör är av stort intresse, både konstnärligt och som underhållning. MJD är ständigt ute på en konstnärlig resa, där de hela tiden förändrar och vidareutvecklar sig. Och publiken.

Producent: Riksteatern
Design: Agneta Welander    •     Webbplatsen uppdaterad 2023-08-10

Verksamheten genomförs med ekonomiskt stöd av Katrineholms kommun.